
مهمترین اخبار




وضعیت ناگوار بازار قازاخانه سقز/ ضرورت اهتمام جمعی برای بازسازی این بازار

بازار روز یا قازاخانه سقز بعنوان یکی از مراکز خرید متنوع و جذاب این شهر، به لحاظ ساختار فیزیکی و خدماتی وضعیت ناایمن و نامناسبی داشته و با خطرات و حوادث احتمالی ناگواری همراه است.
به گزارش کُردتودی، شهرستان سقز یکی از قطب های تجاری و دارای بازار بزرگ تاریخی در شمال غرب است؛ تنوع، کیفیت، قیمت مناسب تر کالاهای مرزی و دسترسی مناسب تر شهروندان به این شهر به دلیل موقعیت جغرافیایی و... باعث شده که بازار آن موردتوجه اکثریت شهروندان استان های دورو نزدیک برای خریدهای چمدانی قرار بگیرد
بازار بزرگ و تاریخی سقز از چند بازار کوچک دیگر تشکیل شده که براساس کالاهای عرضهشده و فروشندگان به بازارهای بالا، پایین، گاراژ، بازار سابق یهودی ها، قازارخانه و.... تقسیمبندی شدهاند.
ساخت قازاخانه در سال 60 برای ساماندهی دستفروشان
از میان این بازارها قازاخانه بهطور گستردهای مورد بازدید مسافران و شهروندان قرار میگیرد. قازاخانه که به نام های دیگری نظیر: بازار روز نیز شناخته می شود نامی آشنا در شهرهای دیگر نیز می باشد.
قازاخانه یا قزاق خانه در مرکز بازار سقز واقع شده، این بازار در اوایل دهه 60 در زمان شهرداری مرحوم میر محمدعلی در راستای ساماندهی دستفروشان ساخته شد که شامل 301 مغازه بوده و در سال 64 واگذار شد
وضعیت فرسوده، ناایمن و همراه با خطر قازاخانه سقز
وضعیت ساخت این بازار بسیار فرسوده و ناایمن و با پایه های چوبی، سیم کشی روکار و آوارهای رها شده بوده و ساختاری همچون آلونک های حاشیه ای دارد، که در صورت وقوع کوچکترین حادثه ای به خاکستر تبدیل می شود و خطرات مختلف آتش سوزی، اتصالات برق و حوادث طبیعی و غیرطبیعی این بازار را تهدید می کند.
رونق نقاط پیرامونی قازاخانه در سال های اخیر
نقاط پیرامونی قازاخانه در سال های اخیر بطور کلی از بافت سنتی متحول و تبدیل به پاساژهای تجاری و یا پارچه فروشی و فروشگاه های لوکس شده و یکی از پربازدیدترین نقاط بازار بزرگ و تاریخی سقز می باشند و تا حدودی رونق درون قازاخانه را تحت تاثیر قرار داده است.
قصه دراز و ناموفق بازسازی قازاخانه سقز
امروزه یکی از مسائل مهم و فوری در رابطه با این بازار تخریب آن جهت بازسازی و ایمن سازی بوده تا از یک طرف از بروز حوادث احتمالی و ناخوشایند جلوگیری کنند و از طرف دیگر امنیت شغلی درازمدت کسبه آن فراهم شود
مقوله بازسازی بازار روز یا قازخانه از اوایل دهه 80 مطرح و مقرر شد مجتمع تجاری مجهز و مدرنی شامل بازار تجاری، نمازخانه، سرویس های بهداشتی و.. در این مکان ساخته شود و بعد از جلسات مکرر در سال 83 و 84 نمایندگان 7 نفره ای توسط مغازه داران جهت هماهنگی های لازم با اداراتی نظیر: اصناف، شهرداری و شورای شهر و فرمانداری تشکیل شد، در چند مقطع بحث قطعی بازسازی بازار روز مطرح و هر بار بنا به دلایلی به نتیجه نرسید، آخرین موارد این تصمیمات مربوط به اسفندماه 95 و همچنین تیرماه 96 است.
علت به نتیجه نرسیدن تخریب و بازسازی قازاخانه چیست؟
موارد تکراری و مختلفی در عدم تحقق مساله بازسازی بازار روز مطرح است، عدم اهتمام جدی و توافق کلی بین مغازه داران قازاخانه، مساله نحوه ساخت این بازار بصورت مجتمع تجاری، میزان مشارکت بازاریان و شهرداری، نحوه تقسیم مغازه ها، میزان آورده و سهم مشارکت بازاریان و... از جمله اختلافاتی بوده که هر بار مانع از به سرانجام رسیدن برنامه بازسازی شده است و آینده نگری، تامین امنیت شغلی بلندمدت مغازه داران، جلوگیری از حوادث ناگوار و خسارات احتمالی و... را به حاشیه رانده است.
در چند مرحله که شهرداری بنرها و اطلاعیه هایی را برای عقد قرارداد و نیز درخواست تخلیه قازاخانه در بازه زمانی مشخصی جهت اقدامات لازم و شروع بازسازی نصب کرده بود با بی مهری نیز مواجه و عملاً کار متوقف مانده است.
موافقت اکثریت، مخالفت اقلیت در بازسازی قازاخانه
پیگیری های متعدد و بررسی های میدانی حاکیست اکثریت مغازه داران با بازسازی موافقند اما عده ای محدود به بهانه های شخصی و اعتراض به نحوه تقسیم مغازه ها از همکاری در طرح بازسازی خودداری می کنند و با پخش شایعات جلو خواست اکثریت مبنی بر بازسازی قازاخانه را گرفته اند، این افراد می گویند: مغازه ما هم اکنون در مسیر مناسب و ردیف اول قرار گرفته و در تقسیم بندی جدید نیز باید این امتیاز برای ما درنظر گرفته شود و یا جایگاه موقتی که برای ما درنظر گرفته شده، مناسب نیست. این خواسته و شایعات عملاً سد راه شروع عملیات بازسازی شده در حالی که می توان با روش های دیگری این مشکل را مرتفع ساخت، زیرا ارزش افزوده مغازه های آنان در آینده چند برابر، استحکام و ایمنی و بهداشت مغازه به سطح استاندارد رسیده و مساحت آن نیز بیشتر می شود.لذا باید افکار عمومی اقناع گردد که مسیر بازسازی بهتر از خطرات و وضعیت فعلی است و هرچه سریعتر باید این روند شروع شود تا جلو حادثه و پلاسکوی دیگر گرفته شود.
اکثریت مغازه داران می گویند باید همه همکاری کنیم تا حادثه ای مثل پلاسکو در سقز اتفاق نیفتد، اگر اصناف و شهرداری برنامه ای جدی برای کمک به بازسازی بازار روز داشته باشند و اگر اصناف و شهرداری با همکاری سایر نهادها، محلی موقت را در اختیار ما برای ادامه کسب و کار تا زمان ساخت مجتمع جدید، قرار دهند ما آماده همکاری و توافق می باشیم.
لزوم همکاری و آینده نگری مغازه داران در مقوله بازسازی قازاخانه
بهرحال باید توجه داشت ادامه وضعیت در بازار روز سقز همراه با ریسک ها و خطرات زیادی است، ادامه این وضعیت آلونکی قطعاً زیاد نمی تواند دوام داشته باشد، لذا باید بازاریان بخاطر حفظ سلامتی خود و شهروندان، جلوگیری از حوادث ناخوشایند و کمک به رفاه و ثبات شغلی خود، گسترش شبکه تجارت و توزیع در این بازار، جذب سرمایه، ایجاد اشتغال و رونق بازار سقز، اهتمام و همکاری لازم برای بازسازی قازاخانه داشته باشند.
پیشرفت و اجرایی شدن این موضوع نیازمند همکاری و تشریک مساعی کسبه فعلی بازار روز با شهرداری و اصناف و همچنین جدیت این نهادها می باشد، می بایست با تبیین ابعاد مثبت مساله، دادن امتیازات یا درنظر گرفتن تخفیف های قانونی برای مغازه داران، تهیه و معرفی طرح و معماری مجتمع جدید، تعیین مکان موقت برای کسبه تا زمان ساخت مجتمع جدید، برگزاری نشست های لازم با معتمدین بازار و... بستر لازم را برای همکاری و همراهی عمومی جهت شروع عملیات پروژه نوسازی قازاخانه سقز فراهم سازند.
منبع: گولان سقز
انتهای پیام/

یکشنبه 24 دی 1396 | 12:53
کد خبر : 28385
به انتخاب سردبیر
-
گیر افتادن کشاورزان کردستانی در باتلاق بدعهدیهای صندوق بیمه کشاورزی/ چه کسی پاسخگوی خسارت کشاورزان خواهد بود؟
-
اشتغال کردستان در سراشیبی سقوط!
-
نه شور اشرافیت و نه طغیان منیت نتوانست حقوقات انتخاب مردم را وتو کند/از فرصت همسایگی با اقلیم کردستان عراق باید استفاده شود/چرا جوان مریوانی بجای صادرات باید کولبری کند؟
-
تعیین تکلیف سگهای ولگرد جلسه کارگروه سلامت دهگلان را به خود اختصاص داد
-
استاندار کردستان خسته از شعارزدگی مسؤولان استان/ مرادنیا: من را عوامفریب خطاب میکنند؛ من بومی هستم
-
کارخانه نساجی شهرستان قروه در آستانه تعطیلی/ مسئولین برای حمایت از کالای ایرانی در شهرستان قروه چه می کنند؟
-
عکس/ تجاوز زمستان به حریم بهار در کردستان
-
ماموستا راستی: عربستان در روز مبعث با حمایت از حمله موشکی به سوریه کار ننگینی انجام داد/ نماینده مریوان در مجلس: اقدام آمریکا تجاوزگرانه بود
-
کردستان قطب اصلی تولید فیلم کوتاه/ اجرای پیادهراه فردوسی و ساماندهی دستفروشان اولویت شهرداری و شورای سنندج در سال جدید/ تمامی شهروندان حق شرکت در جلسات شورا را دارند!
-
عکس/ حواشی دیدار اعضای جبهه مردمی کردستان با نماینده ولی فقیه + ماجرای محاصره شدن استاندار
-
نشاط در کردستان زمانی محقق میشود که خانواده ها فرزند بیکار نداشته باشند/ برخی مدیران از روی لجبازی دستاوردهای سفر رهبری به کردستان را بازگو نمیکنند
دانستنی های جالب
-
۶ تاثیر هوش مصنوعی در زندگی آینده انسانها
-
۷۸ روز تا جام جهانی/ قهرمانی آرژانتین با تبانی و کاغذ
-
تاثیر آلرژی فصلی بر افسردگی
-
چه کنیم تا خوابی عمیق داشته باشیم؟
-
4 حرکت ورزشی که بهتر است انجام ندهید
-
ارتباط بهداشت بد دهان و دندان با دیابت
-
افزایش 10 درصدی مستمری مددجویان
-
استانهای دارای بیشترین قربانی رانندگی در نوروز
-
به سنندج که آمدید، دیده منت روی سر غیور مردان کُرد بگذارید که نوبل دار مهمان نوازی هستند
-
کلاهبرداری از ۶۳۰ نفر با آگهی تقلبی در کُردستان
-
مبتلایان به «سیروز کبد» چه غذاهایی بخورند؟
-
اصول و قوانین کار و کارگری در ایران
-
لطفاً این متن را به اشتراک بگذارید؛ شاید ناجی یک خانواده شدید
گزارش
-
گیر افتادن کشاورزان کردستانی در باتلاق بدعهدیهای صندوق بیمه کشاورزی/ چه کسی پاسخگوی خسارت کشاورزان خواهد بود؟
-
اشتغال کردستان در سراشیبی سقوط!
-
استاندار کردستان خسته از شعارزدگی مسؤولان استان/ مرادنیا: من را عوامفریب خطاب میکنند؛ من بومی هستم
-
کارخانه نساجی شهرستان قروه در آستانه تعطیلی/ مسئولین برای حمایت از کالای ایرانی در شهرستان قروه چه می کنند؟
-
عکس/ تجاوز زمستان به حریم بهار در کردستان
-
کردستان قطب اصلی تولید فیلم کوتاه/ اجرای پیادهراه فردوسی و ساماندهی دستفروشان اولویت شهرداری و شورای سنندج در سال جدید/ تمامی شهروندان حق شرکت در جلسات شورا را دارند!
گفتگو
-
ماموستا راستی: عربستان در روز مبعث با حمایت از حمله موشکی به سوریه کار ننگینی انجام داد/ نماینده مریوان در مجلس: اقدام آمریکا تجاوزگرانه بود
-
با یک رفتن اتفاقی، انگار تمام عمرم کاریکاتور را در درون خودم می شناختم !
-
حضرت محمد (ص) یک شخصیت قرآنی است/ مبعث، پرچم علم و معرفت را برافراشت
-
کردستانیها در سال 96 حدود دو میلیارد و 700 میلیون مترمکعب گاز طبیعی مصرف کردهاند
-
جزییات حادثه تیراندازی شب گذشته بانه از زبان فرماندار
مقـالـه / یادداشت
-
مذاهب کردستان یتیم شد/ انتظار نمیرفت روابط باعث تغییر و تحول در مدیریت دانشگاه مذاهب شود
-
صدای کشاورزان مظلوم دیار گروس
-
با یک رفتن اتفاقی، انگار تمام عمرم کاریکاتور را در درون خودم می شناختم !
-
منافع مشترک عربستان و رژیم صهیونیستی چیست؟/ اظهارات ولیعهد عربستان سعودی چه پیامدهایی برای آنان دارد؟
-
تاملی بر نامگذاری سال حمایت از کالای داخلی
-
اندرحکایت استیضاح های اخیر و اشتباهات محاسباتی / محمد هادی فر