Go Up
kurdtoday
گزارش؛گروه : اجتماعی

غذاهای سنتی بیجار گروس گنجینه های که در حال فراموشی است

غذاهای سنتی، گنجینه ، آش ترش ، آش ، فست فودها، روش سنتی ، بیجار بام ایران

غذاهی سنی در بیجار گروس از گنجینه های مهمی است که در حال حاضر با تمایل مردم به غذاهای آماده رنگ و بوی فراموشی به خود گرفته است.

به گزارش کُردتودی، با توجه به فصل سرما مردم این دیار بیشتر به سراغ آش ها می روند چون بهترین تقویت کننده برای بدن آنها است.
اکثر این آش های محلی نوعی داروی طبیعی محسوب میشود چرا که حاوی اکثر ویتامینها است که برای انواع مریضیها و سرماخوردگیها بسیار مفید هستند.

 

در این میان می توان به آش ترش اشاره کرد که سرشار از املاح معدنی و ویتامین است.

 

در گذشته نه چندان دور آش ترش که جزء غذاهای سنتی دیار گروس است در بعضی از مراسمات مهم و مهمانی های خانوادگی و عروسی ها برای پذیرایی از مهمانان تهیه و پخت می شد و این نوع آش می توان گفت تا دهه ۵۰ در بین خانواده ها بیشتر استفاده می شد.

 

امروزه معیار و انگیزه تمایل افراد به غذا بر اساس نیاز واقعی بدن نیست بلکه معیار انتخاب غذا را خوشمزه بودن آن می دانند واز آنجا که فست فود(همبرگر ، چیز برگر ، پیتزا ..) به علت مواد افزودنی و نمک فراوانی که دارد خوشمزه ترند افراد تمایل بیشتری به مصرف آنها دارند.

 

در گذشته افراد زمان بیشتری را صرف غذا پختن می کردند و ضمن تحرک و فعالیت غذا را آماده می کردند ولی امروزه مردم ضمن اینکه تحرک ندارند ، غذاهای آماده شده را بصورت غذاهای چرب ، خوشمزه و پرکالری را به راحتی در دسترس دارند.

 

 جوانان و نوجوانانی که در یکی از وعده های غذایی روزانه خود فست فود می خورند نسبت به سایر همسالان خود کالری نمک ، و چربی بیشتر و ویتامین و مواد معدنی کمتری دریافت می کنند.

 

جوانانی که به فست فود عادت دارند با چاقی و مشکلاتی ناشی از آن دست و پنجه نرم می کنند.

 

آش ترش به روشهای مختلفی در بین مردم بعضی از شهرهای ایران آماده و مصرف میشود.

 

این نوع آش در بیجار و روستاههای شهرستان به این صورت پخت میشود: بعد از اتمام فصل انگور و دوشاپ پزان تفاله های انگور له شده که برای دوشاب آبگیری شده است را در جای تمیز و جلو آفتاب پهن میکنند تا خشک شود ، پس از خشک شدن تفاله ها را در ظرف تمیزی نگهداری میکنند.

 

برای استفاده از تفاله انگورها یک روز قبل با آب سرد شسته تا گرد و غبار آن از بین برود و سپس در ظرف مناسبی در اب جوش میخسانند تا لعاب پس دهد تا طعم لازم را به آبجوش پس دهد.

 


 

در موقع پخت آش تفاله ها را از صافی رد میکنند و آب آن را در ظرف پخت آش ریخته و روی حرارت میگذارند.

 

کمی که گرم شد نخودها را به آب اضافه میکنند(نخودها بهتر است یک شب قبل در آب خیسانده و به مدتی که نیاز هست پخته شود چون ترشی مواد داخل آش باعث میشود مدت زمان بیشتری را برای پخت صرف کرد.

 

بعد از تقریبا پخته شدن نخود قیسی های شسته شده را به مواد اضافه میکنند و مدتی که از پخت قیسی ها گذشت رشته آش را هم اضافه میکنند و رشته ها هم که نرم شد و کمی لعاب داد در آخر اسفناج و چغندر خورد شده را به مواد اضافه میکنند.

 

 

بعد از پخت مواد حرارت را کم میکنند تا آش جا بیفتد و لعاب دهد،  در پایان پیاز داغ و نمک را به مواد اضافه میکنند.

 

بعلت رنگ آب تفاله انگور رنگ این آش بسیار خوش رنگ و رو به تیرگی است.

 

آش ترش نیز مانند دیگر غذاهای سنتی در بیجار گروس رو به فراموشی است و رنگ و بوی فراموشی به خود گرفته است.

 

اما این را باید بدانیم فراموش کردن الگوهای بومی و اصیل یعنی نابودی بخش مهمی از دستاوردهای فرهنگی یک کشور که سالیان طولانی برای شکل‌گیری و قوام آن تلاش شده است.

 

منبع : بیجار بام ایران

انتهای پیام/

سه شنبه 2 آبان 1396 | 10:03

کد خبر : 27135

منتشر کننده : ط ج/bj

نظرات :

هیچ نظری ثبت نشده است!

کردتودی نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

نام *
 

کد امنیتی
 
   

به انتخاب سردبیر

بیشتر ...

مقـالـه / یادداشت

بیشتر ...

ADS

ADS

کانال رسمی کردتودی در تلگرام

سنه بازار

ADS

ADS

ADS