کُردتودی اخبار کردستان، ایران و جهان

از پرسه زدن در کوچه های بیکاری تا گذر از میان راهروهای کارگاه پرورش قارچ خوراکی

کارآفرین بسیجی،تولیدقارچ،اقتصادمقاومتی،میسلیوم،اسپرقارچ

این کارآفرین هدف از روی آوردن به تولید را همیاری اقتصاد مملکت در راستای اقتصاد مقاومتی اعلام می کند و شکرگزار بسیج سازندگی است که راه کسب درآمد را به او یاد داده و اینک از بیکاری خسته کننده دور گشته و در مسیر تولید و معاش گذران زندگی می نماید.

به گزارش کُردتودی،  "ساسان گورانی" با دریافت تسهیلات از سازمان بسیج سازندگی کامیاران توانسته است در طی چند سال گذشته علاوه بر ایجاد مزارع مختلف تولید قارچ خوراکی، خود به کارشناسی در زمینه تولید بهینه و بهداشتی این محصول غذایی مبدل گردد. وی در هر کارگاه مستقیما 2 نفر را به کار گمارده و غیر مستقیم برای 7 نفر شغل ایجاد کرده است؛

 

گورانی هدف از روی آوردن به تولید را همیاری اقتصاد مملکت  در راستای اقتصاد مقاومتی اعلام می کند و شکرگزار بسیج سازندگی است که راه کسب درآمد را به او یاد داده و اینک از بیکاری خسته کننده در روستای شیروانه دور گشته و در مسیر تولید و معاش گذران زندگی می نماید. این کارآفرین بسیجی معتقداست که در منزل نیز می توان درآمد به دست آورد وکار کرد تا اینکه بتوان سرمایه ایی کسب کرده و شغل را گسترش داد.

 

با مهندس امینی کارشناس بسیج سازندگی کامیاران به دیدار این تولید کننده در شیروانه رفتیم و درباره روند تولید قارچ از وی سوالاتی پرسیدیم که ماحصل آن به این شرح است:

 

 بهترین زمان برای پرورش قارچ چه هنگامی است؟

برای پرورش قارچ در خانه و یا مزارعی که در محل های مسکونی احداث می شوند بهتر است بین ماه های مهر تا آذر اقدام نمود، ولی چنانچه امکانات تهویه هوا و متعادل کردن درجه حرارت محیط محل پرورش وجود داشته باشد می‌توان قارچ را در ماه های دیگر سال نیز پرورش داد.

 

 

برای پرورش قارچ چه تمهیداتی در نظر گرفت تا محصولی مناسب تولید کرد؟

 بطور کلی طرز پرورش قارچ در هر محل و هر نوع آب و هوایی فرق دارد، ولی درکل می‌توان آن را در محیطی تاریک پرورش داد و مکان و شرایط خاص را مهیا کرد. قارچ به جز نور مستقیم آفتاب  از هر مقدار نور انرژی گرفته و آن را تحمل می‌کند.در محل  و مکان پرورش قارچ علاوه بر آنکه باید تهویه هوا به خوبی انجام گیرد، درجه هوای محیط پرورش نیز باید بین 15 - 10 درجه نگهداری شود و همچنین محل پرورش کاملا تمیز ، قابل شستشو و فاقد درز یا محلی برای پرورش باکتری ها، حشرات و قارچ های مضر باشد.

 

پس بایداطاق پرورش قارچ دارای شرایط خاص باشد تا بتوان محصول را به عمل آورد؟

دقیقا این گونه است؛ معمولا کارشناسان معتقدند که عرض اطاق پرورش بایستی به حدی باشد که بتوان از راهروهایی که برای آن تعبیه می‌گردد به راحتی عبور نمود وعرض طبقات پرورش قارچ را نیز حداکثر 180 سانتیمتر در نظر می‌گیرند تا بتوان از دو طرف به وسط بستر قارچ دسترسی پیدا نمود. حال اگر طبقات پرورش قارچ در کنار دیوار باشد بهتر است که عرض آن حداکثر 90 سانتیمتر باشد؛ همچنین می‌توان قارچ را در جعبه‌های چوبی در اندازه 60 در 90 سانتیمتر و عمق 20 تا 25 سانتیمتر پرورش داد.

آماده سازی کود برای پرورش قارچ از جمله مهم ترین بخش های کار است، دراین باره چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

کود کمک کننده بزرگ و برترتولید قارچ است.چنانچه محل پرورش قارچ محدود و کوچک باشد میزان احتیاج به کود کمتر می باشد،. لذا ترجیح داده می‌شود یک محوطه بتونی به ابعاد 1.5 متر ساخته و در مجاور آن محلی برای خروج آب مازاد کود در نظر بگیرند که فاضلاب را بتوان داخل سطل یا یک مخزن بتونی کوچک به ابعاد 40 سانتیمتر وارد نمود. کف مخزن اصلی را به ضخامت 15 سانتیمتر کاه ریخته و روی سطح کاه یک جعبه‌ای به ابعاد یک متر از جنس تور سیمی ضخیم که شبکه سوراخ های آن 0.5 سانتیمتر باشد و طوری قرار داده شود که از هر طرف با دیواره مخزن بتونی 25 سانتیمتر فاصله داشته باشد و اطراف این توری را از کاه پر نمود و داخل توری را کود اضافه کرد.بدین گونه کود مناسب و متناسب به دست می آید.

 

برای پرورش قارچ از بستر خاصی بهره گرفته می شود، دراین باره توضیحات لازم را بیان نمایید.

بسترسازی برای پرورش بخش مهم تولید قارچ است؛ بهترین ماده برای پرورش قارچ ، پهن اسب و کاه می‌باشد. برای تهیه کود جهت پرورش قارچ مقداری پهن اسب و کاه را مخلوط نموده و در ابعاد مناسبی در حدود 3 متری آنرا انبار نموده و آنها را روی هم بخوبی می‌کوبند. تا متراکم شود بطوری که از نفوذ باران به داخل آن جلوگیری گردد. پس از مدتی کوتاه عملیات تخمیر داخل توده کود شروع می‌شود و درجه حرارت محیط کود بالا می‌رود. همچنین می‌توان قبل از توده کردن کود مقداری آهک در حدود یک پنجم حجم پهن به آن اضافه و کاملا مخلوط کرد و سپس آنرا توده نمود.

 

 

آیا  عمل  هوادهی و انباشت نیاز به تکرار دارد؟

چون که عمل هوادهی و انباشت باعث می‌گردد که عمل تخمیر به تعویق بیافتد و در عین حال آمونیاک تولید شده را جذب و علاوه بر آن مقداری از رطوبت اضافی کود را جذب نماید، باید بعد از سه روز مجددا این توده را هوا داده و آنرا مانند دفعه اول  انباشته و روی آنرا بکوبید تا سطح آن شیب دار شود و آب باران به داخل آن نفوذ نکند. این عمل به فاصله 4 - 2 روز  چهار تا شش مرتبه باید تکرار گردد.

 

 

طرز کاشت قارچ در اتاق پرورش چگونه است؟

معمولا اگر کود را آماده خریداری ننمایم و خود آن را تولید کنیم پس از آماده شدن آن را به داخل سالن انتقال می دهیم و روی سطح هر ردیف به ضخامت 15 سانتیمتر کود را گسترده و سطح آنرا کاملا مسطح می‌نماییم و این عمل را خیلی به سرعت و بدون آنکه کود حرارت خود را از دست بدهد انجام می دهیم. پس از تکمیل و انجام کار کلیه درها و منافذ را بسته و مدت چهار روز کود را بحالت خود وا می گذاریم تا درجه حرارت کود و محیط اطاق بالا برود و حدود 54 تا 60 درجه برسد و این حرارت به مدت 30 -48 ساعت ثابت باقی بماند، بعد از آن درجه حرارت کود پائین آمده و به 54 درجه می‌رسد. این عمل را عرق کردن محیط کشت می‌نامند در حقیقت در این حرارت قسمت اعظم از محیط در اثر حرارت زیاد ضد عفونی شده و لارو حشرات و غیره از بین می‌روند. از این تاریخ به بعد تا مدت 5 روز درجه حرارت محیط بستر 10 - 12 درجه پایین می‌آید تا آنکه درجه حرارت به 23 الی 24 درجه می‌رسد. این درجه حرارت برای کاشت قارچ مناسب خواهد بود.

 

 

چرا نمی توان اسپر آماده قارچ را کاشت تا نیازی به این همه آماده سازی نباشد؟

اسپر قارچ را نمی‌توان مستقیما کاشت زیرا امکان دارد همراه با اسپر قارچ تعداد زیادی قارچ های سمی وجود داشته باشد. بنابراین بایستی از اسپر آماده کاشت به نام اسپون که در محیط کاملا استریل ، محفوظ و سلکته شده رشد کرده و به حالت خواب در آورده‌اند استفاده نمود.

 

 

طبعا کاشت اسپون دارای روش های خاص خود است؛

دقیقا اینگونه است؛ معمولا  برای کاشت اسپون یک قطعه اسپون را که در محیط بسته و کاملا استریل محفوظ است باز کرده و به دوازده قطعه کوچک تقسیم نموده و قبلا سطح خاک بستر را به فاصله 25 سانتیمتر، قطعه چوب های در خاک بستر فرو برده و علامت گذاری میکنیم. در محل هر سوراخ قسمتی از خاک را تا عمق 5 سانتیمتر با وسیله‌ای خارج کرده و با دست چپ یک قطعه اسپون به جای آن گذاشته و روی آنرا می‌پوشانیم؛ به طوری که عمق کاشت 5 - 3 سانتیمتر از سطح خاک باشد و به همین ترتیب پیش می‌رویم تا کلیه بستر کاشت شود.

 

 

پوشاندن سطح بستر در حرارت دهی چه نقشی دارد؟

پوشاندن بستر باعث می شود که در این موقع درجه حرارت بستر به 15.5 درجه باشد. ده تا چهارده روز بعد از تاریخ کاشت اسپون ، بایستی سطح کشت را بوسیله یک لایه دو سانتیمتری خاک استریل شده پوک و منفذدار پوشانده و کاملا آنرا مسطح و یکنواخت نمود. باید توجه داشت که در موقع روکش کردن بستر، اسپون ها باید رشد خود را شروع کرده باشند و میسلیوم قارچ در اطراف محلی که اسپون کاشته شده رشد نموده و گسترش پیدا نموده باشند تا بوی مطبوع قارچ در محوطه و در محل بستر به مشام برسد.

 

 

علاوه بر مواردی که اعلام نمودید، برای تولید بهتر قارچ چه تدابیر دیگری لازم است؟

مهمترین تدبیر این است که باید کاملا دقت شود تا به هیچ وجه بستر کشت تکان نخورد و جابجا نشود و مخصوصا اگر تخته کف و طبقات شکم داده و یا قدرت نگهداری بستر خاک را نداشته باشد میسلیوم قارچ ها پاره شده و تمام محصول از بین می‌رود. پس از پوشش نمودن سطح بستر ، میسلیوم رشد سریع خود را شروع کرد و برای تسریع در رشد میسلیوم ، درجه حرارت محیط باید بین 16 - 14 درجه باشد. در صورتی که درجه حرارت محیط کشت خیلی بالا باشد، بکار بردن آهک در مخلوط خاک پوشش بستر صلاح نمی‌باشد.

 

سخن آخر ونکات آموزنده:

این نکاتی که بیان می کنم مانند فوت و فن کوزه گری هستند؛ در موقع جمع آوری نباید از سبدهای بزرگ استفاده نمود زیرا فشار قارچ های روی سبد موجب می‌گردد که قارچ های زیرین خراش برداشته و سیاه شوند. همچنین  برای جمع‌آوری قارچ کافی است کلاهک را در دست گرفته و یک پیچ به آن داده تا پایه آن از زمین جدا شود و بلافاصله ساقه کثیف و آلوده را با چاقوی تیز قطع کرد و قارچ تمیز را داخل سبد گذاشت تا پس از بسته بندی بهداشتی به دست مصرف کننده برسد.

منبع:شاهوخبر

انتهای پیام/s.a

دوشنبه 24 اسفند 1394 | 09:25

کد خبر : 14551

منتشر کننده : الف ف/sh

هیچ نظری ثبت نشده است!

کردتودی نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

نام *
 

کد امنیتی Captcha image
 
   

پیشنهاد سردبیر:

ADS

 

کُردتودی را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید